Валентин Тончев почва като стажант на Паси, сега атлантикът е готов да му бъде асистент

Валентин Тончев
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

9 г. младият политик участва в писането на законите на Европа, вече е депутат от ДПС

Първите си стъпки в политиката той прави като стажант на Соломон Паси. След това 9 години е част от екипа на евродепутата Илхан Кючюк и като такъв участва активно в писането на някои от законите на ЕС. А сега ще е законотворец в българския парламент.

Това е Валентин Тончев от ДПС, който се закле в последния работен ден на парламента преди лятната ваканция. Той стана депутат на мястото на Петър Чобанов, който бе избран за подуправител на БНБ.

Още с първия си работен ден обаче Тончев се сблъсква с българската реалност. “Почувствах се объркан от това, че в работата си често депутатите не мислят в интерес на хората. У нас връх взема популизмът и това се видя при гласуването на предложените от ДПС поправки в Закона за горите. При ясна липса на алтернативни методи и начини за отопление депутатите не подкрепиха предложението, само за да извлекат политически дивиденти и така оставиха стотици хиляди български граждани да студуват през зимата”, не крие изумлението си най-новият депутат от първия сблъсък в пленарната зала. И разказва, че в Брюксел работата е основно в комисиите, където предложенията в законите се групират в търсене на консенсусния текст, а след това в пленарната зала дебатите биват свеждани до 3-4 ключови изказвания от всяка политическа група и до гласуване. 

През април Тончев се хвърли директно в дълбоките води - като

водач на листата на ДПС в столичния 23-и МИР се изправи срещу лидери като Кирил Петков, Румен Христов и Мая Манолова

И въпреки че е дебютант, записва един от най-силните резултати за движението там. Освен с нетрадиционния избор за този важен софийски район да сложи неизвестно за широката публика име ДПС прави и най-младата листа в София - средната възраст на кандидатите е 34 г., а самият ѝ водач е на 38 г.

Кой е Валентин Тончев?

Роден е през 1984 г. в Димитровград, но скоро след това семейството му се мести в Пловдив. Спомня си с умиление за онези години, когато децата живееха буквално на двора и на улицата, а не пред таблета като днес. А летата прекарвал при баба и дядо в димитровградското село Брод, където често помагал в градината. “Не ми е чужда никаква земеделска работа - мога да се справя и с лопатата, и с мотиката”, уверява младият депутат.

Завършва френската гимназия в Пловдив. След това е приет да учи икономика и социология в университета в Страсбург, който е фокусиран върху европейското право и законодателство.

Сигурно за младите днес ще звучат като виц историите му от първите дни във Франция през 2003 г., когато България още не бе член на ЕС. “Беше изключително трудно един млад човек от бивша комунистическа държава да отиде да учи в чужд университет. Пътуваше се само с визи, дори да си приет за студент. Издаваха ги за 3 месеца, като за това време първо трябва да си отвориш банкова сметка, след това да си намериш жилище. Но никой не ти дава квартира, защото по онова време не познаваха добре България и за тях бяхме като граждани от трета страна, нямаха ни доверие. А едва след като имаш постоянен адрес, можеш да се запишеш в университета", спомня си Валентин как с приятеля му от гимназията обикаляли града с парите в джоба, за да си търсят квартира и да си платят депозитите. Бил буквално

на няколко дни от екстрадирането,

но накрая все пак успял да си намери жилище и се записал в университета.

А след завършването му прави и магистратура по международни отношения в Института по политически науки в Страсбург.

Всяко свободно от учене време използвал да работи. Минал е през всички нива в ресторантьорството - от миене на чинии до барман. Като се върна назад - днес съм доволен от всичко, което съм преживял, защото ме научи на дисциплина, организация и отговорност, казва Тончев.

През 2009 г. се прибира в България и започва работа като стажант-експерт в комисията по външна политика на парламента, начело на която тогава е бившият министър от НДСВ Соломон Паси. Двамата се оказват добър тандем, защото работят 6 г. заедно - след парламента продължават и в Атлантическия клуб. Борили са се по много и най-различни каузи, една от които е

универсалното зарядно устройство, което вече е прието от ЕС

Младият депутат заедно със зам.-шефа на ДПС Хамид Хамид, лидера на партията Мустафа Карадайъ и евродепутата Илхан Кючюк.

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Младият депутат заедно със зам.-шефа на ДПС Хамид Хамид, лидера на партията Мустафа Карадайъ и евродепутата Илхан Кючюк. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

И днес Тончев и Паси са в много добри отношения. А след като Валентин се закле като депутат, Соломон се пошегувал с него: Ти дойде при мен като стажант, сега е мой ред аз да стажувам при теб в парламента.

В Младежкото ДПС Тончев влиза през 2012 г., когато се запознава с настоящия евродепутат и лидер на АЛДЕ Илхан Кючюк и с много други колеги от ръководството на младежката организация в този период. Веднага разбира, че това е неговата партия.

През 2014 г., когато Кючюк е избран за евродепутат, Тончев става част от делегацията на ДПС в Брюксел и има водеща роля по изготвянето на доклада на ЕП за напредъка на Северна Македония. За тези 9 г. двамата с Кючюк работят по много външнополитически теми, основно по интеграцията на Западните Балкани и членството на България в Шенген и еврозоната. Теми, по които Тончев смята да продължи да работи и като депутат в българския парламент.

Най-щастливи от завръщането му в България са

двете жени на сърцето му -

Тончев, съпругата му Милена и 6-годишната им дъщеричка Ивет
Тончев, съпругата му Милена и 6-годишната им дъщеричка Ивет

съпругата му Милена и 6-годишната им дъщеря Ивет. През последните години се радвали на вниманието му основно през уикендите, между два полета за Брюксел, а сега вече ще имат повече време да са заедно.

С Милена са заедно от 2014 г. - запознали се покрай сестрата на Валентин. Съпругата му е от Созопол, където днес семейството прекарва голяма част от времето си. Тя успешно развива собствен бизнес в сферата на кулинарията, ресторантьорството и кетъринга. 

Семейството обича да е сред природата, да пътува, да обикаля забележителности. Натовареният режим на Тончев не му оставя свободно време за странични занимания. Десетките часове, прекарани в самолета, използвал да чете.

 

 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
И прабабата на Камила била любовница на крал
Любовта на Ивет и Симоне - кой пръв спаси другия
Места на планетата, забранени за посещение
Жените си падат по мъже с красавици
Пълнолуние и частично лунно затъмнение в Риби

Напишете дума/думи за търсене