“Пазителят на короната” Борис у нас за панихидата на прадядо си, чието име носи

“Пазителят на короната” Борис Търновски СНИМКА: ПЛАМЕН ТРИФОНОВ

Трима митрополити, цар Симеон и княз Константин-Асен се събират в Рилския манастир за 80 г. от смъртта на Борис III

Трима митрополити ще отслужат заупокойна архиерейска света литургия и панихида в Рилския манастир по повод 80 г. от смъртта на цар Борис Трети в понеделник.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Видинският митрополит Даниил, Неврокопският митрополит Серафим и игуменът на манастира Адрианополският епископ Евлогий ще служат в главния храм “Рождество на Пресвета Богородица”. Цар Симеон и царица Маргарита, синът им княз Константин-Асен и съпругата му Мария Гарсия де ла Расия, както и престолонаследникът княз Борис Търновски се очаква да присъстват на панихидата. 56-годишният Константин-Асен е директор на банка “Ротшилд” за Испания.

26-годишният княз Борис пък е престолонаследник, след като баща му Кардам почина преди 8 г.

Симеон Сакскобургготски СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Симеон Сакскобургготски СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Но тъй като България не е монархия, цар Симеон определи внукът му да носи титлата “пазител на короната”. Князът е човек на изкуството, завършил Лондонския колеж по изящни изкуства в Уимбълдън. Прави редица благотворителни изложби със свои скулптури и артинсталации. Творбите му са абстрактни и модернистични, а като автор се подписва с инициалите BSCG. Негови произведения са част от колекции в Испания, България, Перу и Близкия изток.

В Рилския манастир няма да дойде дъщерята на цар Борис княгиня Мария Луиза, която през януари навърши 90 г., съобщи царският сайт. В неделя съпругът ѝ Бронислав Хробок отбеляза своя 90-годишен юбилей, за който в САЩ за първи път цялото семейство се събра в пълен състав - деца, внуци и правнуци.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
И прабабата на Камила била любовница на крал
Любовта на Ивет и Симоне - кой пръв спаси другия
Места на планетата, забранени за посещение
Жените си падат по мъже с красавици
Пълнолуние и частично лунно затъмнение в Риби

Напишете дума/думи за търсене