Георги Господинов с “Букър” и Светлана Алексиевич с “Нобел” на “Аполония”

Георги Господинов
Снимка: Архив

“Сигнал” с концерт за 45 години на сцената, “Фондацията” - за 10 години около света

Две световни литературни знаменитости - Георги Господинов и нобелистката Светлана Алексиевич, ще посрещне фестивалът “Аполония” в Созопол тази година. Първият българин, удостоен с “Букър” за романа си “Времеубежище”, ще води майсторски клас по творческо писане от 1 до 3 септември. Срещата на читателите с него ще е на 3.09. от 19,00 ч в Художествената галерия в морския град. 

Светлана Алексиевич
Снимка: Фондация "Аполония"
Светлана Алексиевич Снимка: Фондация "Аполония"

Ден преди това - на 2 септември от 19,00 ч, гостите на “Аполония” ще разговарят с беларуската писателка Светлана Алексиевич. Нобеловата ѝ награда през 2015 г. е за нейните “многогласни творби, паметник на страданието и смелостта в нашето време”. Сред най-известните ѝ книги са “Войната не е с лице на жена” (1985) и “Чернобилска молитва” (1997).

Група “Сигнал” също избра фестивала, за да отпразнува 45-ия си рожден ден в амфитеатър “Аполония” на 31 август от 20,00 ч. За толкова години на сцената бандата издава 18 албума и изнася хиляди концерти. Сред най-обичаните им хитове са “Да те жадувам”, “Мина и Лора” и др.

Старт на фестивала бе даден вчера вечерта с галаконцерт на Националния музикален театър “Стефан Македонски. За финал на 5 септември на “Аполония” ще се излъчи българският филм “Васил”, а “Фондацията” ще отбележи 10 години около света с концерт на созополската сцена.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
И прабабата на Камила била любовница на крал
Любовта на Ивет и Симоне - кой пръв спаси другия
Места на планетата, забранени за посещение
Жените си падат по мъже с красавици
Пълнолуние и частично лунно затъмнение в Риби

Напишете дума/думи за търсене