Мишо Шамара не се срамува, че карал “Убер” в Америка. Сега е на турне с “Гумени глави” и Лил Ша

“Гумени глави” по време на участие. От ляво на дясно са Мишо Шамара, Dj Диан Соло и Вальо Кита.

“Музиката ни беше изпълнена с противоречия, с насилие, с любов, имахме хомофобски и сексистки текстове, за което изключително съжалявам”, признава рапърът

Брутално яко минават концертите. В най-силните ми години, когато съм бил популярен артист, дори тогава не сме правили толкова успешни шоута, и то не само за посещаемостта, а и затова, че хората имат повече възможности.

Така Михаил Михайлов, по-известен като Мишо Шамара, разказва за тазгодишното турне на групата “Гумени глави”, заради което се е събрал оригиналният ѝ състав - Вальо Кита и Dj Дидо Ди (Диан Соло).

Миналата година “Гумени глави” отново правиха турне и оттогава се появило желанието им да надградят изявите си. Затова и сега на сцената с тях се качват изпълнители като Силвия от “Антибиотика”, Конса, “Лошите”, RBR, Tufo, Oggy Dogg и други, включително и Лил Ша – синът на Мишо Шамара, който също се казва Михаил.

“Музиката ни беше изпълнена с противоречия, с насилие, с любов, омраза, летни вибрации и т.н. Имахме хомофобски и сексистки текстове, за което изключително съжалявам”, признава рапърът. С годините съм пораснал и цялата ми ценностна система се е променила, добавя той. “Да не забравим, че музиката все пак се прави в кавички – и не само музиката, и киното, и т.н.”, твърди Шамара. Според него реалността е първопричината за тази музика и филми. “Ние сме огледалото на онова общество, което след комунизма, без да знаем кое е добро и кое зло, пяхме всякакви глупости, за много от които съжаляваме.”

В сетлиста си за концертите на това турне тримата изпълнители са подбрали най-големите си хитове, но за догодина обмислят да разнообразят програмата и да включат различни парчета. “Като започнем от “Може да си грозен”, “Ще му разбия главата”, които са песни, изпълнени с насилие, но по този начин хората късат синджира и бягат от реалността за малко, после минаваме през “Лошите момчета”, “Фенки, фенки” и “Искаш да бъдеш с мен” заедно с “Антибиотика” и накрая, когато вече всеки започва да реве, пеем “Бяхме деца”, разказва Мишо Шамара. Освен това включват и ремикси на песни на български рапъри от 90-те. 

Dj Диан Соло, Мишо Шамара и Вальо Кита (от ляво на дясно) по време на концерт от тазгодишното им турне
Dj Диан Соло, Мишо Шамара и Вальо Кита (от ляво на дясно) по време на концерт от тазгодишното им турне

“Гумени глави” Мишо Шамара създава заедно с Валентин Ганев-Вальо Кита през 1993 г. във Варна, когато започват и записите на парчетата към първия им албум – “Квартал №41”.

За албума “За повече пари” към Шамара и Вальо Кита се присъединява и Dj Диан Соло. По време на Виденовата зима групата се изпокарва, но Дидо Ди сдобрява двамата изпълнители. Издават още няколко албума, но напрежението между Шамара и Вальо Кита нараства и през 2000 г. групата се разпада за втори път. Тогава Мишо Шамара започва солова кариера и пуска едни от най-големите си хитове като “Фенки, фенки” и песента с “Антибиотика” “Искаш да бъдеш с мен”. Година по-късно издава диска “Мой”, който става четири пъти платинен албум.

Рапърът създава звукозаписната компания R&B Records, като малко по-късно Ванко 1 се присъединява към него. Двамата записват парчето “Майна, майна”, а скоро издават и съвместния албум “Голямата комбина”. “Неговият поглед – да може да е над нещата и да мисли по-мащабно, ми помогна доста, защото, като видях, че няма невъзможни неща, така си формирах начина на мислене, че да няма бариери за мен, стигнах и до Снууп Дог, DMX”, обяснява Шамара.

През 2009 г. рапърът записва парчето Dime Piece с известния изпълнител Снууп Дог и певицата Лилана. “Снууп е най-приземената личност, която съм виждал на живо. Той е толкова здраво стъпил на земята и прави така, че всеки човек, който е около него, да се чувства като звездата и значимия, а той - като негов фен”, разказва Шамара.

През 2014 г. българският изпълнител заминава със семейството си в Щатите, където и досега живее. “Снимам клипове на рапъри, синът ми прави музика и записа песен със Skilla Baby, една от звездите на детройтския рап, който сега е най-тренд”, разказва рапърът. А дъщеря му ще учи за учителка по изкуства в университета. Тя дълги години се занимава със синхронно плуване и има много златни медали от състезания.

Kолкото до Шамара – той продължава да се занимава с музика, има студио, снима видеоклипове. Признава, че често му се налага да работи и други неща, за да си плаща сметките. Така е карал “Убер”, помага на приятели и др. “Аз цял живот съм бачкал и ми харесва”, казва той.

“Прекрасно си живеем, имаме си малка къща в прерията до едно езеро, имам си прекрасни приятели, които са до мен не защото съм Мишо Шамара.” Така рапърът описва живота си в Америка.

Това, на което се опитва да учи децата си, е да бъдат отворени към всеки човек, без значение от цвета на кожата му, религията и сексуалната му ориентация. Дори ходят на протести срещу расизма, хомофобията и т.н. “Уча ги да бъдат част от гражданското общество и да изразяват мнение”, разказва Шамара.

Следващата дата от турнето на “Гумени глави” е 31 август в бар на открито в Борисовата градина в София. След това обиколката на групата продължава на 1 септември в Стара Загора и на 2-ри в Плевен.

На 6 октомври отново ще имат концерт в София в рамките на фестивала Retro Lovers. Той ще се състои на 6 и 7 октомври на стадион “Юнак”, а на сцената ще излязат емблематични групи от 90-те като C-Block, Nana, Snap!, La Bouche и други, а от българска страна ще са Deep Zone Project, дует “Експоуз”, Румънеца и Енчев.

След фестивала “Гумени глави” ще продължат с концертите в България, като ще имат участие и в Лондон на 14 октомври.

Михаил Михайлов, Big Sha: Бягайте от страни, в които казват, че няма проблеми 

Мишо Шамара
Мишо Шамара

- Записвате ли нови песни, албум, г-н Михайлов?

- По принцип записах няколко нови песни с приятели, но аз музиката я правя вече не с цел да печеля пари или слава. С “Гумени глави” е възможно да направим нещо, но си мисля, че имаме толкова много, и то яка музика, че защо да правим нова, като можем да си изпълняваме старата и хората да се кефят. Както Снууп Дог, Доктор Дре или Айс Кюб – защо не записват нова музика, защото препълват концертите си със старите си песни.

- Какво ви харесва и какво не ви харесва в Америка?

- Всичко ми харесва, защото в Америка и минусите всъщност доказват, че е най-доброто място. Защото иначе ще изглежда прекалено нереалистично. Естествено, това е голямо общество, има и несправедливости. По-скоро бягайте от страни, в които казват, че няма проблеми. В Америка виждате проблемите, защото американците не се страхуват да ги споменават и се опитват да ги преборят. А не се правят, че все едно ги няма, защото в България, като кажа, че има дискриминация към малцинствата, към хората с различна сексуална ориентация или към бежанците, и всеки ми спори как няма дискриминация. Да сте чували за човек от ромски произход, който да е примерно генерал, президент, кмет, шеф на полицията и т.н.?

- Какво има в Щатите, което в България няма?

- На първо място - усмивки, има потупване по рамото, комплименти. О, чудо, хората си правят комплименти. Като си идвам тук, първите неща, които ми казват, са: “О, колко си остарял” или колко си дебел. Всички сме остарели, надебелял съм, нормално. Обикновено в Америка не съм срещал някого да ми каже колко си дебел, а “Колко хубави обувки си си взел” или “Това ти стои много добре”. Това са малки неща, които правят огромна разлика във всекидневието.

- Следите ли развитието на българската музикална сцена?

- Не много, но докато съм тук вече 2-3-седмица, приятели ми пускаха някакви неща и са супер. Има талантливи хора. Хубавото е, че благодарение на интернет вече не трябва да имаш кой знае какви бизнес умения, за да пробиеш. Навремето аутлетът беше радиото и телевизията, а сега ютюб е достатъчен. Има много по-голям достъп до таланти.

Някой път много ме дразни как мои набори хейтят младежите, а те си пеят техните неща, те си имат техен свят, който е тотално различен от нашия, имат различна ценностна система. И са много по-добри от нас като хора, от тях може да научим много повече, отколкото те от нас.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
И прабабата на Камила била любовница на крал
Любовта на Ивет и Симоне - кой пръв спаси другия
Места на планетата, забранени за посещение
Жените си падат по мъже с красавици
Пълнолуние и частично лунно затъмнение в Риби

Напишете дума/думи за търсене