Защо Куркински, Георги Господинов и Александър Морфов мълчат във филма на Стефан Н. Щерев

Мариус върви с часове насред поле, за да стигне до най-стария самотен дъб, а скулпторът Павел Койчев стои дълго на заснежен мост

Единственият българин, награден с международен “Букър” - Георги Господинов, стои с часове върху заледено езеро. А актьорът Мариус Куркински дълго време ходи насред поле, за да стигне до най-стария самотен дъб в България, който е на 1400 години. Всичко това е заради филма на Стефан Н. Щерев, който доскоро бе фотограф на Народния театър “Иван Вазов”. Лентата се казва “Там” и е снимана в продължение на 5 години, като е запечатала красиви места от България през всичките им сезони. 

Стефан Н. Щерев
Стефан Н. Щерев

“Пътуване през всички годишни времена, пътуване през красива природа из цяла България, 100 % естествен биодекор, но въпреки всичко това този филм е за едно друго “пътуване” - вътрешното, съзерцателно пътуване в усамотение”, пише фотографът във фейсбук профила си.

Героите в лентата са 8 известни мъже, които нямат нито една реплика. Повечето от тях имат връзка с Народния театър, където допреди 2 месеца работеше и Щерев. Те мълчаливо показват красотите на България. “Това е тих филм за сливането на индивидуалния интимен свят с природните елементи”, така Стефан Н. Щерев описва “Там”. 

Мариус Куркински
Мариус Куркински
Александър Морфов
Александър Морфов

Режисьорът Явор Гърдев, също част от Народния театър, е първият, който се съгласява на идеята на фотографа и участва в снимачния процес през всичките 5 години. С него има сцени през лятото на лодка в езеро, а през зимата на планина в преспи сняг. Скулпторът Павел Койчев, бил сценограф в театъра, се снима през 3 сезона до едно и също място - стои с часове сам насред заснежен мост. Уволненият от Народния театър режисьор Александър Морфов пък дава на фотографа личните си записки и стихове, които си е водил през последните 20 години.

Стефан Н. Щерев благодари и на диригента Йордан Камджалов, режисьора Галин Стоев (също поставя в театъра) и физика Теодосий Теодосиев, който му е казал по повод филма цитат от баща си: “Аз като мълча, много казвам”. 

Георги Господинов
Георги Господинов

За лентата Стефан Н. Щерев е придобил и правата за музиката на Макс Рихтер, Лиса Джерард, Йохан Йохансон и други. Премиерата е на 5 ноември в кино “Люмиер”.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
И прабабата на Камила била любовница на крал
Любовта на Ивет и Симоне - кой пръв спаси другия
Места на планетата, забранени за посещение
Жените си падат по мъже с красавици
Пълнолуние и частично лунно затъмнение в Риби

Напишете дума/думи за търсене