Брайън Мей от “Куин” помогна на НАСА да върне на Земята първата проба от астероид

Брайън Мей СНИМКИ: Инстаграм/brianmayforreal

Тя ще даде на учените безценна информация за формирането на Слънчевата система

Легендарният китарист и композитор на рокгрупата “Куин” Брайън Мей е помогнал на НАСА да върне на Земята първата в историята проба от астероид. Самият той обяви, че е “безкрайно горд” да е част от екипа, прибрал обратно пробата от астероида Бeну.

“Здравейте, хора от НАСА, фенове на Космоса, любители на астероидите. Аз съм Брайън Мей от “Куин”, когото вероятно познавате, но също така съм изключително горд, че съм член на екипа на OSIRIS-REx”, каза 76-годишният музикант в клип, излъчен по телевизия НАСА в деня след приземяването на капсулата с пробата.

Сондата OSIRIS-REx бе изстреляна преди 7 години. Тя картографираше астероида в продължение на 2 години, след което взе пробата през 2020 г. и я прати по обратния път към нашата планета, припомня Си Ен Ен. Капсулата с праха от Бену, чиято възраст е 4,5 млрд. години, кацна в отдалечено  място в Юта,   САЩ, а сондата продължи пътуването си към друг астероид – Апофиз, съобщи американската космическа агенция. Когато “изхвърли” капсулата за връщане към Земята, OSIRIS-REx се намираше на 63 000 мили (около 100 000 километра) над земната повърхност. Пътуването на сондата до астероида и обратно продължи над 6,2 млрд. километра.

Мей изиграва решаваща роля в мисията, създавайки стереоскопични изображения от данните на космическия кораб, които са позволили на ръководителя на мисията Данте Лаурета и екипа

да намерят безопасно място за кацане

и вземане на пробата. За онези, които все още се чудят какво прави един световноизвестен рокидол в екип на НАСА, медиите припомнят, че по образование той е астрофизик и въпреки успешната  си кариера на сцената никога не се е отказвал от научните си интереси и занимания. През 2000 г. защитава докторска дисертация на тема “Радиални скорости в зодиакалния облак прах”. В разпространения от космическата агенция клип Мей се извинява, че не е бил с останалите си съекипници в паметния момент на кацането на капсулата. Китаристът обясни отсъствието си с поредното турне на “Куин”. 

Няколко дни след приземяването пробата от Бену бе отворена от учените от космическия центът в Хюстън, Тексас. Това стана в специално създадена за целта на проучването лаборатория от учени, облечени в предпазни   костюми.

Още при отварянето на капака дойде първата изненада – по вътрешността му бе открит мистериозен черен прах, който накара изследователите да спрат работа. За разлика от шепата камъни, “грабнати” от повърхността на астероида, черният материал изглеждал по-фин, почти като мръсотия, наслоена върху мръсна кола, коментира британският в. “Дейли мейл”. НАСА е изпратила материала за бърз първоначален анализ, преди  да се произнесе за какво точно става въпрос. Според д-р Брад Тъкър, астрофизик в Австралийския национален институт в Камбера, черният прах вероятно също е от астероида. Ученият твърди,  че астероидният прах е много тъмен на цвят и много фин.

“Когато OSIRIS-REx направи маневрата за докосване и тръгване, за да улови пробите, имаше толкова много, че капакът не можеше да се затвори. НАСА призна скоро след “загребването” през октомври 2020 г., че

астероиден материал изтича от OSIRIS-REx,

защото камък е заседнал в механизма. В крайна сметка те успяха да го извадят, но това изглежда вероятно да е прах и пръст от това, което се случи тогава”, посочва д-р Тъкър.

След триумфалното завръщане на пробата на Земята НАСА отвори само горния капак на капсулата, докато скалистата шепа от Бену е скрита в друг по-малък компонент вътре, който тепърва трябва да бъде отворен. Скъпоценният товар е приблизително 8,8 унции, или 250 грама скалист материал – само около половината от това, което се съдържа в кутия със среден размер зърнени храни.

Но изследователите от НАСА са убедени, че това ще бъде достатъчно, за да разкрие тайни за състава на астероидите и “да ни помогне да разберем по-добре видовете астероиди, които биха могли да застрашат Земята”. Камъчетата и прахът от Бену – който би могъл да удари планетата ни през 2182 г. – представляват най-голямата “плячка” досега, като се изключат пробите, взети от Луната.

През следващите няколко седмици учените ще разглобят напълно капсулата, ще извлекат и претеглят пробата, ще създадат опис на скалите и праха и след това ще раздадат части от Бену на учени по целия свят. Една четвърт от пробата ще бъде дадена на група от над 200 души от 38 глобално разпределени институции, включително екип от учени от Университета в Манчестър и Природонаучния музей в Лондон.

Анализът, който  се очаква да продължи няколко години,  трябва да помогне на изследователите да разберат по-добре формирането на Слънчевата система и как Земята е станала обитаема. Това е така, защото космическите скали са като моментна снимка на това какви са били планетите по време на тяхното формиране.

Професор Ник Тимс от университета “Къртин” смята, че пробата от Бену може да съдържа

“молекулярни предшественици” на произхода на живота

“Ние – по-широкият научен екип – ще правим много прецизни измервания на структурата, текстурата, минералите и геохимията на пробата чак до наноскопични мащаби - коментира той научните планове пред “Мейл он сънди”. - Химическите и изотопните сигнатури на зърната и частиците, които изграждат скалните фрагменти, могат да ни разкажат много за процесите на това как са се образували и в някои случаи кога са се образували и тяхната последваща история.”

Бену обикаля около Слънцето на всеки 437 дни и на всеки шест години се доближава до Земята, което го прави “потенциално опасен обект”.   Има много малък шанс астероидът да удари Земята през следващия век, но това би било “все едно да отприщиш 24 атомни бомби”, твърди експерт.

Изследването на проба от космическата скала може да помогне на учените да научат повече за състава ѝ и на свой ред да идентифицират начини да бъдат подготвени за защита срещу удар. НАСА планира да обяви първите резултати от анализа на пробите от Бену на пресконференция на 11 октомври, която ще бъде предавана на живо на уебсайта на агенцията.

Учени подготвят капсулата с пробата за пътуване до космическия център в Хюстън след приземяването ѝ в Юта.
Учени подготвят капсулата с пробата за пътуване до космическия център в Хюстън след приземяването ѝ в Юта.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене