В “Приятели” Матю Пери разпускаше във вана като Чандлър Бинг, но бе открит мъртъв в джакузи (Обзор)

В ролята на Чандлър, който разпуска във вана с балончета.
СНИМКА: КАДЪР ОТ СЕРИАЛА "ПРИЯТЕЛИ"

Всички скърбят за него като за свой близък

Като ученик пребил сегашния канадски премиер Джъстин Трюдо, прескочил два пъти трапа след тежки състояния, от които се отървава с цената на 14 операции

Още от дете Матю Пери, починал трагично в неделя, се замесва в скандали. Той успява да пребие сина на канадския премиер Пиер Трюдо - сегашния министър-председател на страната Джъстин Трюдо.

Звездата от “Приятели” няколко пъти бе на косъм от смъртта, мина през 14 животоспасяващи операции и похарчи 9 милиона долара, за да се справи с алкохола и наркотиците. А вчера, на 54-годишна възраст, бе открит мъртъв в джакузито в дома си в района на Лос Анджелис. Според първата информация се е удавил,

спешните екипи са били повикани със сигнал за инфаркт

Източници на полицията твърдят, че няма следи от насилие и на мястото на инцидента не са намерени наркотици.

Пери е роден на 19 август 1969 г. в Уилямстаун, Масачузетс, но израства в столицата на Канада Отава, Онтарио. Баща му Джон Бенет Пери също е актьор, докато майка му Сузане Морисън работи като писател и отговорник за медиите в екипа на Пиер Трюдо.

Морисън и бащата на Пери са били женени от 1968 до 1970 г., а тя по-късно се омъжва за канадския тв журналист Кийт Морисън. Като дете Матю играе тенис, но отрано започнал да се увлича по алкохола, а след това и дрогата.

Още в началното училище е побоят над Трюдо. Пери не е сам - помага му приятел. “И двамата го набихме. Не си спомням защо... мисля, че беше по-добър от нас в някакъв спорт. Така че беше чиста завист”, казва Пери, добавяйки, че не се хвали с това и че е бил глупаво хлапе.

На 14-годишна възраст започнал да злоупотребява с незаконни вещества

В мемоарите си пише, че докато е бил тийнейджър, пиел вино и бира. На 15 г. последвал баща си и се мести в Лос Анджелис, където посещава гимназия. Именно там актьорът участва в няколко сценични продукции.

Продължава и с тениса и наистина е много добър. Стига до 17-о място в националния рейтинг в категорията на сингъл за юноши и трети на двойки. Пери тренира около 10 часа на ден. “Имах нужда да успея в каквото и да правя, за да мога да се чувствам по-добре”, разказва приживе звездата от “Приятели”. Интересното е, че успява да стигне толкова далеч въпреки генетичен проблем. Средният пръст на дясната му ръка е забележимо по-къс от този на лявата и няма нокътна плочка. Това състояние се нарича бракидактилия тип С, генетична аномалия, която довежда до по-къси пръсти. Пери никога не се страхува от обсъждане на уникалните си ръце и често ги е използвал в комични роли.

Годината, в която Пери се премества в Лос Анджелис, за да се занимава с актьорство, играе ролята на Чаз Ръсел в ситкома “Втори шанс”. Искал да стане актьор заради баща си, а и още в училище комедийният му талант изпъквал: “Обичах да разсмивам момичетата. Чувствах се добре”, казва звездата.

В началото на 90-те години се появява в няколко други телевизионни предавания, включително “Кой е шефът?”, “Бевърли Хилс 90210” и “Свободен дом”.

Истинската слава обаче идва с

“Приятели”, който се превърна в световен феномен

на поп културата, а Пери в една от най-големите звезди в сериала. Докато все още работи върху “Приятели”, Пери участва във филма “Почти герои” през 1998 г., малко след смъртта на колегата си Крис Фарли от свръхдоза наркотици.

След завършването на филма самият Пери отива в рехабилитационен център за пристрастяване към предписани болкоуспокояващи. Тогава обяснява, че инцидент с джет го е накарал да се пристрасти към викодин. “Имах голям проблем с хапчетата и алкохола и не можех да спра”, признава Матю Пери. През 2016 г. дори споделя, че не си спомня да е снимал три сезона на “Приятели”. Дали заради дрогата и алкохола обаче, всички разказват, че най-смешните му фрази от “Приятели” са били негова импровизация. Такава била и репликата “Имах много дълъг ден”, когато в един от епизодите го хващат да си взема гореща вана с балончета. Иронията е, че актьорът бе открит мъртъв години по-късно в джакузи.

“Той реално играеше себе си”,

обяснява Мат Лебланк, който е в ролята на Джоуи Трибиани в сериала.

През ноември 2022 г. публикува мемоарите си, озаглавени “Приятели, любовници и голямото ужасно нещо: мемоари”.

В нея той разкрива, че

дебелото му черво се е спукало в резултат на пристрастяването му към опиоидите,

когато е бил на 49 години. Лекарите му дават само два процента шанс за оцеляване и той е в кома в продължение на две седмици. 14 операции са били нужни, за да се възстанови от уврежданията. През годините е ходил 15 пъти на лечение с надеждата да се отърве от наркотичната си зависимост.

Само две години след първото разминаване със смъртта, Матю Пери отново е на косъм. Този път, докато е в рехабилитационен център в Швейцария. Лекарите прилагат успокоително, което взаимодейства с опиатите в тялото му и сърцето му спира да бие. Докторите успяват да го реанимират, но му чупят осем ребра, докато се борят за живота му. Това налага актьорът да се оттегли от филма “Не гледай нагоре”, в който трябвало да играе с Мерил Стрийп. Тази пропусната възможност той описва като “сърцераздирателна”.

Смъртта на звездата съкруши милиони фенове на сериала “Приятели” в целия свят. Те споделят снимки от култовия ситком, пишейки, че са загубили приятел.

Матю Пери почина на 54 г.
Матю Пери почина на 54 г.
Сериалът “Приятели” превърна в звезди актьорите, които изпълняваха главните роли.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Сериалът “Приятели” превърна в звезди актьорите, които изпълняваха главните роли. СНИМКИ: РОЙТЕРС
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене