Галя Щърбева - първият наш журналист, когото “Нетфликс” кани да покаже свой филм

Галя Щърбева - първият BG журналист, когото “Нетфликс” кани да покаже свой филм

На 19 години за пръв път Галя Щърбева прекрачва прага на Нова телевизия и остава там над 25 години. След гимназията я приемат “Финанси” в УНСС, но на втората година разбира, че икономиката, висшата математика, счетоводството и контролът не са нейната стихия, и записва специалност “Икономическа журналистика” в Свободния факултет.

“Добре, че беше втората специалност. В момента, в който видях тази материя, се успокоих, че съм намерила своето място. С първото прекрачване на прага на нюзрума в Нова телевизия за мен беше ясно, че аз ще остана и ще работя това нещо, че няма да има друга работа за мен и ще дам всичко от себе си”, разказва Щърбева.

След като телевизията взима решението

да спре предаването “Комбина”, което води заедно с Лора Крумова,

започва да снима интересни истории за съботно-неделното предаването “Събуди се”. В този период си дава сметка, че това е нещото, което обича да прави. Първата вдъхновяваща история, която разказва, е за една Мис България, която израства в центъра на София, но решава да отиде на село и да отглежда животни. Тя ѝ дава контакти на други като нея и така рубриката преминава в предаване, а години след това прелива и в книга.

Галя е събрала истории за повече от две книги, които ще видят бял свят скоро. Интересните хора достигат до нея вече много по-лесно, отколкото в началото. “Преди ковид не беше модерно да хванеш гората, сега мога да кажа, че вече е тенденция. Не всеки може да го направи, но в живота на човек има една точка на прекипяване, която води до промяна. При всеки е различен този момент, при един е по-рано, при друг - по-късно. Забелязвам, че много пада възрастовата граница на хората, които осъзнават, че искат да поемат в тази посока. Изисква се смелост да направиш тази крачка в “тъмното” и да не се върнеш назад, където е сигурното и където си стъпил с двата крака. Общото за мен е, че това са смели хора и не се страхуват да експериментират и да пробват да живеят живота си така, както те го разбират, а не както някой друг го разбира”, разказва водещата. Признава, че лично тя отдавна е хванала гората.

Галя Щърбева милва магаренце, докато снима поредния епизод на предаването си.
Галя Щърбева милва магаренце, докато снима поредния епизод на предаването си.

15 години води новини, след това прави тричасово публицистично предаване, но след стартирането на формата “Да хванеш гората” се усеща най-разпознаваема и най себе си.

Рядко ѝ се случва да е за повече от седмица в София

Често се шегуват със съпруга си Петко Гюлчев, с когото работят заедно, че когато хората почиват - пътуват, а при тях е обратното - когато почиват, гледат да седят на едно място. “Толкова много пътуваме и обикаляме, че на моменти имам нужда да остана някъде и да гледам в една точка. Да разопаковам багаж за дълго време и да остана на едно място”, с усмивка признава Галя.

В момента двамата с Гюлчев, с когото имат продуцентска компания, завършват работа по втория си документален филм, който до края на годината трябва да е финализиран. До голяма степен лентата е базирана върху сюжет от “Да хванеш гората”. Намират темата, докато снимат предаването. Става въпрос за село Паламарца в Северна България. В него от 400 жители близо 300 са чужденци буквално от цял свят. “Интересно място, от което ние проследихме няколко сюжета и основно едно

английско семейство с четири деца, което се мести от Лондон в селото

по време на ковид. Буквално в нищото.”

Щърбева е първият български журналист, когото стрийминг платформата “Нетфликс” покани да качи първия си документален филм “Калин и отборът на затвора”. Лентата събра милиони гледания от цял свят. Щърбева се надява и този филм да се хареса и да влезе в платформата за видео споделяне.

Най-тежкият ѝ професионален момент е по време на ковид. Заедно с част от колегите си е освободена от телевизията по мярка “Престой”. Година и половина преосмисля много неща, които ѝ се случват. “Това беше период, в който си зададох много въпроси. След това се върнах в телевизията с концепцията на “Да хванеш гората” в по-дълъг вариант и с визията, с която изглежда в момента. Беше ми трудно, защото аз съм формирана в Нова телевизия не само като професионлист, но и като човек”, признава тя.

Точно тогава обаче успява да намери себе си. Тази ситуация ѝ помага да се погледне отстрани и да осъзнае кое е нещото, което я кара да се чувства щастлива, удовлетворена и на мястото си. Като всяка промяна и рязък завой в началото е уплашена, но си дава сметка, че всичките ѝ страхове и усещанета за несигурност всъщност са я придвижвали напред.

За Галя границата в журналистическата професия е изключително важна. “Всичко, което правим, до голяма степен е субективно. Опитваме се да бъдем обективни, но влагаме част от себе си. Ако ние самите нямаме граница, морал и принципи, които да следваме, може да подведем публиката и зрителите, читателите и слушателите. Затова е много важно да имаме собствен механизъм. Никой не може да ни научи на тези неща - нито в университета, нито в работата. Това е вътрешен процес, който всеки от нас изживява, и трябва да бъдем много внимателни към границите си. Да пазим тази чистота на професията и да осъзнаваме отговорността, която носим, изпълнявайки я”, категорична е тв водещата. За 25 години, в които работи в телевизията, е виждала много примери на хора, които са били “изстрелвани” за кратко. По думите ѝ това е една сфера, в която можеш много бързо да блеснеш, но също така и скоро да изгаснеш.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене