Американският професор Стивън Хоукс свалил 16 кг за една година, докато поглъщал чипс, хамбургери, сладолед и бонбонки M&M. Впечатлен от резултата, той нарекъл диетата си „интуитивно хранене". Един от нейните най-важни принципи се свежда до следното правило: яжте тогава, когато сте гладни, без да спазвате определен режим.
За да разработи авторската си диета, Хоукс работил 20 години, като експериментирал върху себе си. „Вие, разбира се, сваляте килограми докато сте на диета, но сте подложени на съпротивлението на организма ви", казва професорът. След множество експерименти, той решил да обърне гръб на чувството за вина след похапването на чипс и други калорични и вредни храни. И започнал да се храни не по часовник, а щом огладнее.
Тези две прости правила, изпробвани върху собственото тяло, му помогнали да отслабне с цели 16 кг за една година. Днес професорът отбелязва, че най-важният момент е да се изработи механизъм за „самоизвинение".
„Когато нарушаваш дадена диета, през цялото време усещаш чувство на вина - обвиняваш се в липса на силна воля. Така несъзнателно приемаш диетата като изтезание. В моя метод всичко е по-просто, просто от самото начало аз я създавах за себе си - тоест за човек, който не може да изкара и две седмици на диета и постоянно се измъчва от угризения", разкрива тайната си професорът.
Хоукс, който сега оглавява създадения от него Институт за интуитивно хранене, казва, че този режим помага да се редуцира теглото само отчасти. Той нарича интуитивното хранене „стратегически мениджмънт" при отслабването. С други думи, неговият метод трябва да се има предвид при спазването на всяка диета.
Коментари (0)
Вашият коментар