Мила Попова, "24 часа"
Много малки деца не различават тиквичка от краставица. Това прочела Евелина Павлова в проучване. И затова започнала да организира вкусни работилници заедно със свои колеги, с които основаха първото детско интернет базирано радио.
Една от основните теми, които адресират към родителите, е тази за здравословното хранене на децата. Преди време Евелина слушала лекцията на една от водещите американски психолози Алисън Шейфър, която беше в България миналата година. Според нея родителите изпадат в паника – и така е по цял свят, когато децата им отидат в колеж, където ги приемат с много високи оценки, но се оказва, че не могат да си сготвят нищо. Тоест те са добре обучени за университета, но зле подготвени за живота. “И тогава родителите изведнъж започват да отбелязват на един списък на какво трябва да научат децата си. Едно от нещата е те да си изпържат едни яйца дори. Но когато на едно 15-годишно дете - тийнейджър във вихъра на хормоните, започнеш да му говориш за готвене, то се интересува от всичко друго, но не и от това. Затова е важно децата да бъдат обучавани, преди да тръгнат на училище, защото това, на което ги учим, би могло да ги предпази. Задължително след това трябва да ги увличаме в готвенето вкъщи – до 13-14-годишна възраст, когато имат естествен интерес, искат да са все още с родителите, да правят неща заедно”, казва Евелина Павлова.
Затова тя редовно готви с дъщеря си Ани, която скоро ще навърши 13 г. Наскоро двете се научили да правят палачинки и ги въртят и на два тигана, за по-бързо. С дъщеря си Евелина изпробвала всички трикове, които научава, докато организира интервюта с диетолози и психолози за радиото и чете за здравословното хранене.
“Например никога не трябва да питамe детето: “Искаш ли ябълка?” В едната ръка трябва да държим ябълка, в другата – круша, и да попитаме: “Какво искаш?” Така пак им даваме право на избор, но между полезни неща”, обяснява водещата.
Сега тя готви всеки ден. Работата ѝ го позволява. Не било така преди време, когато била водеща и програмен директор на радио FM+, както и водеща в телевизията. Прибирала се в 21,00 ч и не успявала да сготви. Но сега е по-свободна, въпреки че води “Женени от пръв поглед” по Нова тв. Винаги гледа на обяд да има супа, за да хапне Ани преди училище, а и заради малкия Благой. Той е на 11 месеца, но вече има 6 зъба – достатъчно, за да се справи с палачинките на кака си и баницата на баба си.
Два пъти седмично семейството яде риба. Евелина купува различни видове, а после чете рецепти в интернет. Така например отскоро прави сулка (бяла риба) с овесени ядки. Но сред близки и приятели е най-прочута с коледната капама.
Със съпруга ѝ Драган не пътуват за празниците и приятелите им си знаят, че когато има 5-6 почивни дни, са канени у тях на капама. Евелина зарежда глинения съд на Бъдни вечер и го слага да се пече цяла нощ. Но не във фурната, а в пещта на камината. Така ястието се готви 6-7 ч, докато изтлее огънят. Сутринта на Коледа цялата къща ухае на капама. Много често от пещта замирисва и на задушено телешко или джoланче.
Евелина и Драган, който се занимава с търговия, са свикнали да посрещат гости още от студентските години. И много им харесва. Затова домът им винаги е бил като хан. Те се оженили най-рано от приятелите си и редовно ги посрещали с домашните гозби на Евелина. “Но не бих казала, че съм топкулинар. Имаме едни приятели – жената в семейството прави изумителни неща. Ние почти никога не сме яли купен хляб у тях. Записала съм си една рецепта от нея за хляб само от семена. Ще се упражнявам, докато не го направя като нея. Тя е домакиня за пример. Не мога да кажа, че аз съм чак такъв образец”, казва водещата.
Мъжът ѝ е цар на барбекюто. Той е от типа “талантливи готвачи”, както го нарича съпругата му, които не се стараят много, но готвят с любов. Затова им спорѝ. “Той обича да си хапва. Донякъде имам чувството, че това, че умея да готвя, беше една от причините да ме хареса. Без, разбира се, да подценявам останалите”, смее се Евелина. И въпреки че са ценители на хубавата храна, никой в семейството не е пълен. Драган кара ски, водни ски, кросов мотор и за него спортът е начин на живот. Ани също кара ски. “А това, че аз съм по-слаба, е по-скоро природна даденост, не полагам особени усилия”, признава Евелина. Според нея е най-важно човек да слуша организма си. “Докато бях бременна например, имаше периоди, в които много силно ми се ядеше месо. Познавам вегани, които изглеждат и се чувстват прекрасно. Организмът сам подсказва от какво се нуждае”, смята водещата.
РЕЦЕПТАТА НА ВОДЕЩАТА
Сулка с овесени ядки
ПРОДУКТИ:
Сулка (бяла риба), малко овесени ядки, кориандър, сол, дафинов лист, 1-2 скилидки чесън, няколко моркова, малко настъргана лимонена кора, масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Увиваме рибата във фолио с малко масло и готвим на фурна до готовност.
Разтопяваме в тиган масло и добавяме малко чесън. Като си пусне аромата, добавяме настърганите моркови и подправките, лимонената кора и малко вода.
Оставяме сосът да се сгъсти и го прецеждаме, така че да остане бистър.
Слагаме в него шепа овесени ядки и след малко дърпаме тигана от котлона. Покриваме рибата с тях и я запичаме на фурна, за да се получи хрупкава коричка.
Коментари (0)
Вашият коментар