Английски шеф-готвач и ловец от Нова Зеландия оцеляват 7 дни в Родопите

Джош Джеймс показва уменията си да стреля с лък. Стрелите прави сам.  СНИМКИ: БУЛФОТО

Оставени сами в природата без каквито и да е удобства на модерния свят, двама души трябва не само да оцелеят, но и да се хранят с неща,които биха хапвали в изискан ресторант. С такава идея “Дискавъри” прави най-новото си предаване - “Кралете на дивото”. Избира пет много различни места, на които да постави водещите - две в Мексико, Малайзия, Борнео, Финландия. А финалния шести епизод екипът решава да го заснеме в България.

Двойката Мат Тебът и Джош Джеймс е в страната ни от неделя, а от вчера вече оцелява в Родопите край Девин.

“Искахме място, в което няма толкова екзотични животни като крокодили и игуани, но е европейско - с горите и гъстата растителност. Да се види в предаването нещо познато, което би привлякло и европейските зрители. А за хората от всички други краища на света да е любопитно как могат а оцелеят на място в Европа. България ни се стори много подходящ вариант заради дърветата и горите, които вече нямаме толкова запазени в Англия”, обяснява изпълнителният продуцент Том Шийнан.

“Кралете на дивото” всъщност са популярен английски майстор-готвач - Мат Тебът, и ловец от горите на Нова Зеландия - Джош Джеймс. Първият прави свое кулинарно предаване по Би Би Си и има ресторант, а колегата му е запален по лова от ранна възраст и сам набавя месото, с което храни семейството му. И макар че двамата са различни, успяват да се справят в 5-те снимани епизода досега.

Те разполагат с най-елементарни пособия. Джош има нож и лък, за който сам прави стрелите си. Мат носи на кръста си колан, на който висят малки кутии със сол и зехтин, манерка с вода, два ножа и тенджера, в която да сготвят улова си. Огъня, разбира се, палят сами до лагера, който си правят малко след като са оставени да оцеляват. Двамата нямат никаква предварителна подготовка за терена, на който трябва да прекарат 7 дни и нощи без ток, вода, телефон, интернет, карта или дори компас. Но малко преди снимки се срещат с местни експерти, които им разясняват кои животни са отровни, кои са забранени за ловуване и какво горе-долу да очакват да видят на непознатото място.

“България ще е върхът на сладоледа. Там, където снимахме досега, изобщо не беше толкова хубаво”, казва Джош Джеймс ден след пристигането си в страната ни. “Имате и гъби, и див чесън - съставки, които готвим във Великобритания по това време на годината”, допълва го Мат Тебът.

Двамата няма да забравят снимките в Айро Негро - една от последните останали планински екваториални гори в Мексико. Те не успяват да намерят нищо 5 дни. Джош отива на лов и успява да хване енот. “Аз отидох да поплувам, след това дремнах. Събудих се и видях огромни черни кълба дим над лагера”, разказва Мат. А там какво да види -

Джош се опитал да

сготви енота, а

той станал на въглен

Готвенето, разбира се, е задачата на Мат. След като ловецът Джош хване някое животно, Мат се впуска в търсене на подходящата подправка за него. Като например лютата чушка, която успява да открие, за да сготви уловените риби в Мексико. Джош също помага - той прави от дърво нещо като триножник, върху който поставя тенджерата.

Мат Тебът показва как се готви на открито.
Мат Тебът показва как се готви на открито.

В горите край Девин Джош и Мат са с екип от 8 човека, в който има оператори, озвучители, режисьор, изследовател и човек, който осигурява безопасността им. Досега само веднъж се е налагало да викат лекар - когато готвачът Мат пронизва с ножа си ръката на Джош. Не защото са се скарали. Просто Мат се опитва да събере с ножа си раци. “Бях събрал в шапката си голяма купчина от раци, което ми отне 3-4 часа. После трябваше да напаля огън и като се обърнах, те бяха навсякъде. Имах нож в ръката си и опитах с него да хвана най-големия. Вместо това уцелих ръката на Джош”, разказва Мат. “Още имам белег”, смее се Джош и показва дланта си.

Тази случка и оцеляването им в различните краища на света, сред които и България, зрителите ще гледат в края на тази или в началото на следващата година по “Дискавъри”.

Мат Тебът и Джош Джеймс:

Очакваме много от

страната ви. Никъде досега

не е било толкова хубаво

Тебът и Джеймс в кадър от предаването
Тебът и Джеймс в кадър от предаването

- Защо решихте да участвате в предаването?

Мат: В последните години работата ми е свързана само с ресторанти. Затова исках да направя нещо различно, по-екстремно. Знаете ли, това, което правим сега, е близо до практиката ми преди години в ресторанта ми в Уелс, когато отивахме в гората, за да потърсим гъби, диви плодове или чесън и после да готвим с тях. Беше хубаво и малко прилича на идеята на предаването, макар че то е доста по-екстремно. Исках приключение, затова стигнах дотук.

Джош: Аз участвам, защото обичам да ловя риба. Сега имам възможността да го правя в различни точки на света. Пък и ми казаха, че ще работя с Мат Тебът, когото следях по телевизията с неговите невероятни рецепти. (Смее се.) Всъщност никога не бях чувал за него.

- Как се сработихте?

Мат: Като в един хубав брак.

Джош: Да, така е, не сме се карали. Случвало ни се е да спорим, но всичко върви много добре.

Мат: Ако трябва да си цели 7 дни неразделно с най-добрия си приятел на света, по някое време той ще ти омръзне. Ако си починеш за 10 мин от него, ще ти мине. Така е и при нас. И въпреки че двамата сме различни, си допаднахме. Заедно сме по 24 часа - или търсим вода, или храна, правим си лагер. Студено ни е, мокри сме, гладни сме, има много напрежение, но за радост, се сработваме добре.

- Джош, защо ловите месото, с което се храните, вместо да си го купувате от магазина?

Джош: Това е много по-етично отношение към животните. Не ми харесва начинът, по който те се гледат във фермите, после се качват в камиони, пътуват дълги часове натикани в тях, после ги охранват няколко дни. След което им прерязват гърлата и те усещат болката. Не съм съгласен с това.

- Кое беше най-гадното нещо, с което трябваше да се храните при снимките в другите краища на света?

Джош: Имаше доста, като например морския плужек или медузите. Вместо тях предпочитах да дъвча клонка дърво.

- Какво очаквате от България?

Джош: Мат да сготви нещо наистина вкусно.

Мат: Очаквам много неща, защото имате голяма площ с гори. Те предлагат разнообразна дива храна, защото земята не е култивирана. Дори и да се спрем само на едно-две неща, вкусът им ще е много по-хубав, защото са намерени в гората и не са преминали през каквато и да било обработка.

Джош: Аз се вълнувам заради разнообразието от животни, които живеят в горите тук, като див елен, диво прасе, зайци, дори катерици.

- Ял ли сте досега катерици?

Джош: Не, но Мат е опитвал и знам, че са доста вкусни.

Мат: Във Великобритания хората са насърчавани да се хранят с катерици, защото има прекалено много. И наистина са вкусни. Но отнемат време, за да се сготвят добре - около 2-3 часа.

Джош: Знам, че ги наричат пилето на гората. Досега не сме били на места, в които има. Надявам се, че в България ще намерим. 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Мъфини от стар козунак
С $45.6 млн. „Грешници“ оглави боксофис класацията на Севeрна Америка
Кога и как ще излезе бял дим за нов папа
Според вековно пророчество с наследника на папа Франциск ще дойде и Страшният съд
Цветя, подходящи за градината

Напишете дума/думи за търсене