Балканската пъстърва в настъпление

Балканските пъстърви вече се ловят с успех

Най-емоционален е риболовът с шнур и изкуствена муха

Забраната за улов на пъстървови риби изтече още през февруари. В края на март и началото на април е перфектно време да ги потърсим с въдица.

Балканските пъстърви обитават горните течения на реките, както и високопланинските езера. Тези риби са доста претенциозни към околните условия. Ако водата е леко замърсена или пък няма нужното количество кислород, балканката не може да вирее.

Снегът по планините вече се топи активно. Пъстървата е гладна и се храни. На дължина балканката достига до 40-50 см, а на тегло до 4-5 кг, в зависимост от условията. Храни се с водни и сухоземни насекоми, червеи, охлюви, жаби, различни малки рибки. Понякога проявява дори канибализъм. 

Етиката изисква тези риби да се връщат обратно на свобода
Етиката изисква тези риби да се връщат обратно на свобода

В западните страни риболовът на пъстърви с жива стръв е строго забранен, защото се счита за неетичен. Според закона у нас улов на такива риби е разрешен само през почивните дни. В определени зони пък задължително действа правилото "хвани и пусни" за всеки един екземпляр, който се закачи на куката.

Популярна дестинация за балканки е горното течение на река Златна Панега в участъка от изворите до град Луковит. Карстовите води поддържат постоянна температура през цялата година, а множеството естествени укрития създават чудесни условия за пъстървите. Не са редки случаите на уловени трофеи от тази река. Проблем са изграждането на множество мини ВЕЦ-ове по реките, като така се прекъсва естествената миграция на рибите. 

За особено емоционален се счита риболовът с шнур и изкуствена муха. Популярен е и спинингът с блесни, воблери и силиконови примамки. Пъстървите най-често дебнат плячката си, прикрити зад камъни, корени, прагове, подмоли. Ударът на пъстървата е рязък и силен. Атаката в река е стремителна, с бързо налапване на стръвта и последващо бягство към укритието. Закачената риба прави ефектни скокове над водата в опитите си да се освободи от куката.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене